Akkoord landelijk sociaal plan

Jeugdzorg Nederland heeft in juni met FNV, CNV en FBZ een akkoord bereikt over een landelijk sociaal plan voor de jeugdzorg. Inmiddels hebben ook de achterbannen van deze partijen ermee ingestemd. Met dit landelijk sociaal plan werken werkgevers en werknemers aan behoud van betrokken en goede werknemers voor de organisatie, de regio en de sector als totaal: werknemers staan daarbij op één, want zonder hen geen uitvoering van het werk.

De arbeidsmarkt verandert snel en mogelijk komen er verschuivingen binnen onze sector als gevolg van de hervormingsagenda Jeugd. Wanneer en in welke omvang deze verschuivingen plaatsvinden is nog niet bekend. Des te belangrijker is het om goed voorbereid te zijn.

Daarom gaan we actief en vernieuwend aan de slag met het behouden van medewerkers. En waar dat niet mogelijk blijkt, gaan we de overstap naar ander werk zo eenvoudig mogelijk maken. Dit gezamenlijke sociaal plan geeft duidelijkheid over rechten en plichten voor zowel werkgevers als werknemers en zorgt voor een gelijke aanpak. Daarnaast sluit het aan bij de wettelijke transitievergoeding.

Fasegewijs: van premobiliteit tot en met maatwerkafspraken

Het plan zorgt ervoor dat fasegewijs gestuurd kan worden op wat er nodig is met het oog op (verwachte) ontwikkelingen. Er wordt in alle fases aandacht besteed aan de inzet en inspanning van zowel werkgevers als werknemers. De belangrijkste fase voor werkgevers is daarin om continu te investeren in behoud, vitaliteit en ontwikkeling van werknemers.

Werknemers zetten zich in hun beurt in om een (passende) functie te vinden door gebruik te maken van de per fase geboden faciliteiten, actief te zoeken naar vacatures, te solliciteren en aangeboden training en scholing te accepteren. Werkgevers faciliteren werknemers hierin en spannen zich in om kennis, ervaring en werk te behouden voor de sector.

Regionale verbinding

Werkgevers doen hun uiterste best om lokaal en regionaal verbinding te leggen en zo (branche overstijgend en) samen met andere jeugdzorgorganisaties te verkennen of regionale afspraken mogelijk zijn over overname van boventallig personeel. Op die manier kunnen medewerkers makkelijker de overstap maken naar ander werk.

Eerdere sociale plannen

Nog geldige sociale plannen in de CAO Jeugdzorg worden vervangen per 1 juli 2024. Dat geldt ook voor de doorlopende sociale plannen. Reeds gemaakte afspraken met werknemers, op basis van een eerder geldend sociaal plan in verband met een reeds ingezette organisatiewijziging, blijven bestaan. Voor organisatiewijzigingen met een formeel besluit vanaf 1 juli geldt dit nieuwe plan.


Bijlagen bij dit bericht:
Landelijk Sociaal Plan
Akkoord Landelijk Sociaal Plan Jeugdzorg


Deel deze pagina: