Er woedt altijd wel een storm in onze branche. In de media wordt benadrukt wat er allemaal niet goed gaat in de wereld van de jeugdzorg. Je zal maar cliënt zijn bij één van de organisaties die jeugdzorg bieden. Je zal maar medewerker zijn in de jeugdzorg, met die immense werkdruk. Dan ben je er niet best aan toe.
Begin april was ik bij de inspiratiedag ‘Versterk wat werkt’ van Jeugdzorg werkt! In de workshop ‘Gooi het over de schutting’ kreeg één van deelnemers de vraag: waarom werk je nog in de jeugdzorg? De jeugdhulpverlener begon te glimmen van trots en vertelde vol passie dat haar werk ertoe doet. Dat ze iedere dag opstaat om haar bijdrage te leveren aan jeugdigen en gezinnen, om ze te helpen. En ze vertelde dat dit heel vaak, heel goed gaat! Een zucht van verlichting ging door de groep, een verhaal van een trotse collega! Die ondanks alle framing in de media, vol trots en compassie over haar vak praat.
Hier begint mijn beweging. De beweging naar het verhaal over ertoe doen. Want we doen ertoe! Voor veel (het overgrote deel) van de kinderen, jongeren en gezinnen waar we hulp bieden, maken we het verschil. Op een positieve manier. En zijn we de gamechangers of life! Daar mogen we ontzettend trots op zijn. Omdat we met enorm veel passie, moreel besef en trots dit vak uitoefenen.
Die motivatie heeft mij ertoe gebracht om mijn rol in het bestuur van Jeugdzorg Nederland te vervullen. Starten met de beweging om het verhaal te veranderen. De trots op ons vak en op wat we doen terugbrengen in de jeugdzorg. Sta op en maak die beweging mee!
Dat betekent essentieel veranderen in de dialoog: zorgen dat we vol trots duidelijk maken wat er bij ons vak hoort en wat niet. Samen zorgen voor een jeugdzorg die doet wat nodig is. Waar we goed in zijn. Op een positieve wijze kansen omarmen. Verantwoordelijkheid nemen voor onze rol als werkgever! Zorgen dat gesprekken over de essentie van het vak weer hoopgevend en vol compassie worden gevoerd. Dat er stevig voor onze medewerkers gezorgd wordt, aandacht is, opgeleid wordt!
Zorgen dat onze bedrijfsvoering duurzaam op orde komt. De maatschappij laten zien wat lukt, wat heel goed lukt en wat nog beter gaat! En vanuit dat frame vertellen wat echt niet lukt, wat moeilijk is. Waar we elkaar, de politiek en de samenleving voor nodig hebben. Dat we dat met diezelfde passie op willen pakken, vanuit vertrouwen, vanuit een relatie die steeds beter zal worden! #hetkanwel
Eddy de Bruin is directeur van Curess, een vernieuwende en groeiende jeugdzorgorganisatie die zich richt op de systeemgerichte ambulante jeugdzorg. Sinds februari 2024 maakt Eddy deel uit van het bestuur van Jeugdzorg Nederland.
Dit artikel stond in het JN-magazine van juni 2024 met als thema ‘in beweging’.
Je kan het hele magazine bekijken via deze link.