Hoe is het om achttien te worden in de jeugdzorg? Een feest of een domper? In de voorstelling ‘Ik word 18’, van Ervaringstheater ExpEx delen jongeren en hulpverleners hun ervaringen. De jongeren traden op verzoek al eens op voor alle bestuurders in de jeugdzorg. Nu organiseerden Jeugdzorg Nederland samen met het ministerie van VWS en ExpEx, dat de voorstelling ook werd getoond aan de ambtenaren van de Rijksoverheid en de VNG.
Anticlimax
De voorstelling opent met de achttiende verjaardag van Moraya. Wat begint als een feestje, eindigt in een anticlimax als blijkt dat ze er van de ene op de andere dag alleen voor staat. Daarin is Moraya niet alleen, ook andere jongeren maakten dit mee. “Toen ik achttien werd, heb ik gevraagd om nazorg. Ik had geen sociaal netwerk. Maar ik mocht dezelfde mentor, de enige die ik vertrouwde, niet meenemen want ik was 18 en de zorg hield op,” vertelt een van hen tijdens de voorstelling.
Hartenkreet
De voorstelling sluit af met een hartenkreet aan de ambtenaren om niet in regels en geld te denken. En om vanuit het belang van de jongere te kijken of de leeftijd tot waarop jeugdzorg wordt geboden standaard omhoog kan van achttien naar eenentwintig jaar. Jeugdzorg Nederland zegt al langer dat het gemakkelijker moet worden voor jeugdzorgorganisaties om jongeren te blijven begeleiden nadat ze achttien zijn geworden.
ExpEx Ervaringstheater
ExpEx Ervaringstheater is gebaseerd op echte verhalen. De show wordt gemaakt door de ervaringsdeskundigen van ExpEx, in samenwerking met bijvoorbeeld jeugdhulpverleners. Zonder theaterervaring, maar met een rugzak vol professionele én persoonlijke ervaringen. Onder leiding van theatermaker Camie Bonger en met begeleiding van ExpEx-coördinator Maurits Boote.