Sanne slaagde cum laude voor de Havo terwijl er ook een tijd was dat ze niet naar school ging. Het lukte haar dankzij haar enorme wilskracht en de rust die ze kreeg in het gezinshuis waar ze tijdelijk verbleef. Lees hier het bijzondere verhaal van haar gezinshuisouders.
Pittig dossier
‘Bij de start van ons gezinshuis hoorden we dat Sanne bij ons geplaatst zou worden. Bij het lezen van haar dossier twijfelden we of het wel goed zou gaan. Het was een pittig dossier. Ze ging niet naar school en als ze er wel een keer was, zat ze in de kantine. Sannes wens was om naar een normale school te gaan waar ze normaal behandeld zou worden. Ook wilde ze liever in Hoofddorp wonen en niet in Amsterdam.’
Jonge dame met stijl
Ze startte bij ons in Hoofddorp in Havo 3 met onze eis dat ze niet meer mocht spijbelen. We begeleidden haar door regelmatig gesprekken te voeren in het gezinshuis en op school. Sanne was een stoere meid; we hebben haar zien veranderen in een jonge dame met stijl. Sanne kwam in het gezinshuis tot rust. Ze kon zich helemaal richten op school en ging ook steeds vaker naar haar vader. Jeugdbescherming werd onnodig en uiteindelijk succesvol afgerond.
Cum laude geslaagd
Niks was belangrijker dan haar schoolwerk. Al gauw had ze het hele huis in beslag genomen met haar lesmateriaal. Overal lagen boeken en aantekeningen. Wij lieten Sanne haar gang maar gaan. In mei deed ze eindexamen. Met succes!
We zijn samen met Sanne en haar familie naar de diploma-uitreiking geweest. De leerlingen kwamen met een fanfare de zaal ingelopen. Dat versterkte ons geluksgevoel. Sanne kreeg een speech van haar docent. Hij prees Sanne namens alle docenten en vertelde hoe speciaal ze was. Ook vertelde hij dat hij bijna doof werd van het geschreeuw op de achtergrond toen hij Sanne belde dat ze was geslaagd.
Een mevrouw van Rijkswaterstaat was speciaal voor Sanne gekomen. Zij en haar collega’s hadden gezien met hoeveel inzet ze had meegedaan aan een project waarmee ze een prijs had gewonnen voor school. Wij en Sannes familie keken vol trots toe. De familie van Sanne bedankte ons voor onze inzet en bijdrage aan dit mooie resultaat.
Niet alleen afgaan op het dossier
Het is voor ons in elk geval duidelijk dat je niet alleen kunt oordelen op het dossier van een jongere. De informatie is niet altijd up-to-date en bevat vooral informatie over moeilijke momenten in het leven van de jongere. De ik-persoon van de jongere wordt nauwelijks beschreven. Met een beetje warmte en het bieden van een thuisgevoel zie je de jongere tot rust komen en komt de werkelijke persoonlijkheid naar boven.
Ons gezinshuis gaf haar rust
Sanne gaat binnenkort voor 5 maanden naar Hawaii om daar Engels te leren. Als ze terug is gaat ze bij haar vader wonen en wil ze de opleiding International Business Studies en Management volgen.
Vol trots kijken we terug op de periode dat Sanne bij ons woonde. Ze heeft een plekje in ons hart veroverd en wij ook in dat van haar.’
*Om privacy redenen is de naam Sanne in dit artikel gefingeerd.
Dit artikel is eind 2017 gepubliceerd op de website van Spirit! Spirit! is lid van Jeugdzorg Nederland.