Blog van Pien: Present in plaats van Passant

Dit jaar bestaan wij 15 jaar. 15 jaar gezinshuisouder, 15 jaar presentie. Het verhaal dat me al die jaren het meest is bijgebleven, is het verhaal dat Gerard Besten (de oprichter van Gezinshuis.com) vertelde toen we als ‘rookies’ begonnen als gezinshuisouders. Hij vertelde over de destijds Lievegoedgroep, voor de oude rotten onder ons vast bekend. De Lievegoedgroep bestond uit meerdere instellingen. Er was een psychiatrische afdeling, een gedeelte voor mensen met een beperking en ook een verslavingstak. De grondslag was antroposofisch.

De directeur van de instelling koos ervoor om de verslaafde met flinke afkickverschijnselen op een bed in de hal te leggen. Hij maakte vervolgens van die plek waar dat bed stond een kleine, haast sacrale ruimte. Waar iedereen langs kwam. De verslaafde die daar lag was daardoor eigenlijk nooit alleen. Altijd liepen er mensen langs, soms stopten ze even en soms langer. Veel mensen die dwars door hetzelfde gegaan waren als de man op het bed, liepen ook langs. Passanten werden ‘presenten’. Dat verhaal van Gerard maakte diepe indruk op mij.

Ik geloof in presentie. Er zijn. Er echt zijn. Niet tijdelijk, niet half, maar gewoon onverdeeld aanwezig. Met alles wat je bent. Volgens mij is dat ook het enige dat uiteindelijk werkt: iemand die er voor je is. Zoals zovelen in de jeugdzorg, hebben de kinderen die bij ons wonen vaak te maken met wisselingen. Wisseling in zorgaanbieders, in voogden en andere betrokkenen. Soms verzuchten ze: ‘moet ik mijn verhaal nu wéér aan een ander vertellen?’

Present zijn en present blijven is wat we willen. Als gezinshuisouder trekken wij 24/7 op met de kinderen die aan ons zijn toevertrouwd. In goede en in slechte tijden. We hopen en bidden dat door present te zijn, het o zo vaak geschonden vertrouwen in de mensen om hen heen dan weer langzaam kan herstellen. Andries Baart bedacht de presentietheorie. Een prachtig boek om er op een mooie herfstdag eens bij te pakken: zijn praktijkboek Presentie. Ik raad het je van harte aan!



In de serie ‘Jeugdzorg in de praktijk’ vertellen jeugdzorgprofessionals wat zij meemaken tijdens hun werk. Pien van der Hoff is getrouwd en moeder van zeven volwassen kinderen. Twee van hen zijn als pleegkind bij haar komen wonen en daarna geadopteerd. Op dit moment wonen er zeven kinderen in het gezinshuis van Pien, op een ruime boerderij in het buitengebied.


Deel deze pagina: