Prinsjesdag: ’Geen pleisters plakken, maar structurele oplossingen nodig’

Jeugdzorg Nederland vindt het terecht dat de gemeenten ook in 2022 extra geld voor jeugdzorg krijgen. Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan om, net als de afgelopen jaren, ‘eenmalig’ 300 miljoen euro extra vrij te maken. Jeugdzorg Nederland wil wel graag af van de eenmalige oplossingen. “Het blijft op deze manier pleisters plakken”, aldus Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland. “De minister schuift een structurele oplossing voor de financiële problemen door naar het volgend kabinet. Gemeenten bezuinigen door zonder dat ze precies kijken naar wat cruciale hulp is en wat niet. Ondertussen hebben jeugdzorgaanbieders steeds meer moeite het hoofd boven water te houden, lopen jeugdzorgprofessionals op hun laatste benen en zijn kwetsbare gezinnen en jongeren uiteindelijk de dupe.”

Verschillende onderzoeken laten zien dat een belangrijk deel van de jeugdzorg in financieel zwaar weer verkeert. Om het tij te keren zijn structurele oplossingen nodig, maar daarover worden Rijk en gemeenten het niet eens. “Gemeenten zeggen te weinig geld hebben en vragen meer budget aan het Rijk. Het Rijk zegt dat eerst onderzocht moet worden hoe het geld besteed wordt en schuift een structurele oplossing voor zich uit. Zo houden die twee elkaar al jaren in de greep. Ondertussen blijven de tarieven laag en zakken jeugdzorgaanbieders steeds verder onder water, met alle gevolgen voor de zorg van dien”, aldus Spigt.

Wetswijziging Jeugd

Jeugdzorg Nederland wil dat er nu vaart gemaakt wordt met structurele oplossingen. Dat geldt voor extra middelen, maar ook voor aanpassingen aan het stelsel. Deze zomer liep de internetconsultatie van de wetswijziging Jeugd. Met die wetswijziging wordt regionale samenwerking door gemeenten minder vrijblijvend, waardoor het aantal contracten dat aanbieders moeten tekenen omlaag kan. Spigt: “Dat betekent in elk geval minder chaos en daardoor hopelijk meer tijd en geld naar de zorg. Tegelijkertijd biedt de wet vooral ‘haakjes’: de uitwerking volgt in aparte regelingen. Er moet dus nog een hoop gebeuren. En eigenlijk had het gisteren al geregeld moeten zijn.”

Lees ook het vandaag gepubliceerde opiniestuk van Hans Spigt over de wetswijziging Jeugd.


Deel deze pagina: