Wytze wilde later crimineel worden

Het is feest bij woongroep De Klif A van Plurynlocatie De Beele in Voorst. Wytze mag, ruim een jaar na zijn uithuisplaatsing, naar huis. Definitief. Zijn ouders halen hem op en brengen dozen vol gebak mee naar de woongroep waar hun zoon weer nieuwe doelen voor zijn toekomst stelde.  Wytze wilde later crimineel worden, maar ziet na zijn verblijf bij Pluryn de toekomst weer positief.

Bij het feestelijke gebak vloeien ook tranen, want de herinnering aan een jaar eerder komt terug. Het was niet niks om je kind weg te brengen. “Het voelt alsof je gefaald hebt,” weet moeder Nicole. “De kans om opnieuw te beginnen is geweldig, maar ook spannend.”

Prestatiedruk

Wytze komt uit een warm nest. Hij gaat gewoon naar school en speelt hij met zijn vriendjes. Dyslexie zorgt ervoor dat hij op school wat moeilijker meekomt dan zijn leeftijdsgenootjes. Tegen het eind van de basisschool gaat het mis. De prestatiedruk valt Wytze zwaar. Steeds vaker voelt hij zich overvraagd en tekortschieten.

Dit resulteert in heftige woedeaanvallen, afzetten tegen alle regels en respectloos gedrag. Het eerste jaar van zijn middelbare school maakt Wytze hierdoor niet af. Het gaat almaar slechter: “Ik hing stiekem hele nachten met vrienden op straat en haalde rottigheid uit,” bekent hij. “Het boeide mij niks. Ik wilde later crimineel worden. Dan hoef je niks te leren en verdien je toch geld.”

Zijn ouders zoeken wanhopig naar hulp, maar kunnen niet voorkomen dat de situatie escaleert. De kinderrechter legt verplichte behandeling op. Vader Dennis: “Wytze geloofde niet in de behandeling en daarom had die ook geen effect. Het hele gezin leed eronder en daarom besloten wij om Wytze uit huis te laten plaatsen.”

Vrijheid

Na de kerst kwam Wytze terecht bij De Hoenderloo Groep van Pluryn. “Het was een zware periode,” vertelt Wytze emotioneel. “Ik vroeg mezelf af hoe het zo ver was gekomen, waarom ik op deze plek beland was.” De strenge regels en het strikte dagritme doen Wytze beseffen wat hij op het spel zet. “Ik wil een normaal leven leiden. In Hoenderloo besefte ik pas dat een normaal leven thuis voor mij gewoon binnen handbereik ligt en wat voor geluk ik daarmee heb.”

Na vierenhalve maand bij de observatiegroep in Hoenderloo verhuist Wytze naar woonlocatie De Beele in Voorst. Hier woont hij met tien jongeren op een groep, gaat hij naar school en leert hij omgaan met prestatiedruk, gezag en vrijheden. “Hoe beter ik mij gedroeg, hoe meer vrijheid ik kreeg,” legt Wytze uit. “En nu begin ik helemaal opnieuw met een vrij leven en nieuwe doelen als school, stage en werk. Door voor mijn toekomst te kiezen, mag ik nu mee naar huis. Dat is het allerbelangrijkst.”

Pluryn behandelt en ondersteunt mensen met complexe zorgvragen, met als doel een zo volwaardig en zelfstandig mogelijke plek in de samenleving. Bij complexe zorgvragen gaat het om een mix aan problematieken, zoals gedragsproblemen, een ontwikkelingsachterstand en psychische problemen.

Pluryn is aangesloten bij Jeugdzorg Nederland.

 

 


Deel deze pagina: